3 Ιουλ 2014

Μέθοδος πρόληψης σμηνουργίας Τζέι Σμηθ(Jay Smith)

  Η μέθοδος που θα περιγράψω παρακάτω ανήκει στον Τζέι Σμηθ, από όπου και πήρε το όνομα της  και είναι παρόμοια μέθοδος με την Αλεξάντερ και Ντεμάρη. Έχει σκοπό την αποφυγή σμηνουργίας,πριν ακόμα ξεκινήσει και ως τελικό αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία ενός δυνατού μελισσιού με καινούργια βασίλισσα,έτοιμο για την ανθοφορία που θέλουμε να χτυπήσουμε!
  Όταν η κυψέλη φτάσει στη πλήρη ανάπτυξη της(10 πλαίσια πληθυσμό και 7-8 γόνο), τότε χωρίζουμε τον γόνο σε 2 κομμάτια.
  Στην υπάρχουσα κυψέλη, αφήνουμε τη βασίλισσα με τον φρέσκο γόνο. Τον υπόλοιπο γόνο που κατά προτίμηση να είναι σφραγισμένος ή όσο σφραγισμένος γίνεται, τον τοποθετούμε σε καινούργια κυψέλη. Αυτή τη κυψέλη την βάζουμε ακριβώς από πάνω από την παλιά,με την είσοδο της να κοιτάει στην αντίθετη κατεύθυνση από την παλιά κυψέλη.Οι 2 κυψέλες δεν πρέπει να έχουν καμία επικοινωνία( ενωμένες με διάφραγμα ή εφημερίδα ή μεσοκάπακα κτλ κτλ).
  Μετά από 1 μέρα δίνουμε ένα σφραγισμένο βασιλικό κελί ή μια γονιμοποιημένη βασίλισσα(το 2ο είναι προτιμότερο αν η ανθοφορία που σκοπεύουμε να πάμε είναι σχετικά κοντά ημερολογιακά).
  Όταν αρχίσει η ανθοφορία που θέλουμε,αφαιρούμε την παλιά βασίλισσα και ενώνουμε τα 2 μελίσσια με την μέθοδο της εφημερίδας.
  Στη συνέχεια τοποθετούμε τη νέα βασίλισσα στον κάτω όροφο(**) και ενδιάμεσα των ορόφων βάζουμε βασιλικό διάφραγμα.Τον σφραγισμένο γόνο τον τοποθετούμε στον πάνω όροφο.Μετά από λίγες μέρες επιθεωρούμε και χαλάμε όλα τα βασ. κελιά.

**Μπορούμε εξ' αρχής να έχουμε τοποθετήσει το βασιλευόμενο πάτωμα που είναι προς ένωση, σαν εμβρυοθάλαμο(κάτω όροφος)

  Μπορούμε να προσθέσουμε όσους ορόφους(μελιτοθαλάμους) χρειάζεται ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 *********Μερικά συμπληρωματικά σχόλια:

 1) Το διάφραγμα παραμένει όσο διάστημα διαρκεί η ανθοφορία που θέλουμε και στη συνέχεια αφαιρείται
 2)Αφού ενώσουμε τα 2 μελίσσια,εννοείται ότι προχωράμε σε συνεχή αποσυμφόρηση του γονοθαλάμου ώστε να έχει χώρο η βασίλισσα για γέννα με τη μέθοδο ντεμάρη( http://beeprerss.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8743.html ),τοποθετούμε δηλαδή τον σφραγισμένο γόνο πάνω ή ακόμα τοποθετούμε και 2ο εμβρυοθάλαμο με το διάφραγμα ανάμεσα στον 2ο και 3ο όροφο 3)Εννοείται η ταυτόχρονη συμπλήρωση των κενών με χτισμένα ή άχτιστα πλαίσια(προτιμότερο τα χτισμένα)
4)Ο αριθμός των ορόφων που θα χρησιμοποιηθούν δεν είναι προκαθορισμένος!Δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός 2 είναι σίγουρος με την προσθήκη περισσοτέρων(εμβρυοθαλάμων,μελιτωθαλάμων) να είναι στην κρίση του μελισσοκόμου. Το μόνο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η ύπαρξη του διαφράγματος που να χωρίζει τον εμβρυοθάλαμο από τον μελιτοθάλαμο.

  Με τη μέθοδο αυτή, προλαμβάνουμε τη σμηνουργία,δημιουργούμε ένα δυνατό μελίσσι κατάλληλο για οποιαδήποτε ανθοφορία, καθώς επίσης και την ύπαρξη νέας βασίλισσας.Θεωρώ πως είναι μια αρκετά εύκολη μέθοδος και ενδείκνυται για όσους θέλουν να συλλέξουν μια μεγάλη ποσότητα μελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου